Speciale technieken

Speciale technieken zijn voor mij vooral de marmer imitaties en andere technieken die niet onder de 'gebruikelijke' kunsttechnieken vallen.

Met een marmerimitatie, ook wel 'marmeren', wordt het aanbrengen van patronen op houten onderdelen bedoeld, waarmee echt marmer gesuggereerd wordt. Dit werd vooral in vroegere eeuwen gedaan als het gebruik van echt marmer te kostbaar was of de constructie te zwaar zou maken. Een andere reden kon zijn dat de vindplaats van de marmersoort was uitgeput. Het maken van een marmerimitatie is verwant met stucco lustro en scagliola, twee methoden van stucmarmerwerk.

De techniek wordt toegepast in kerken, maar ook op meubels, lambriseringen, vloeren en schouwen.

​​​​​​​Klik op de foto('s om ze te vergroten.

Dit schilderij was de eerste keer dat ik nog eens een marmerimiatie heb gedaan na school, ik had niet de juiste materialen maar heb het toch laten werken. De roos die er op staat is snel gedaan en niet goed uitgeblend maar ik vind het wel iets hebben.

Dit schilderij was één van mijn eindwerken op school, de opdracht was 3 realistische marmerimitaties te maken, Carrara marmer, port d'or en vert de mêr. De Carrara marmer en de port d'or heb ik helemaal zelf gedaan, de vert de mêr heeft mijn leerkracht grotendeels gedaan omdat ik deze er heel graag op wilde maar ik 'em niet onder de knie kreeg (dit moest allemaal heel gehaast omdat we door de corona een heel deel school hebben gemist en het einde van het jaar kwam er al bijna aan).

Deze schildpadimitatie met een bladmetalen astronaut en een helm van koperverf is echt een 'specialleke' zoals ze hier in de kempen zeggen. Ik ben heel trots hoe deze is uitgekomen, en denk niet dat ik dit ooit nog ga kunnen nadoen, door dat ik de materalen niet heb maar bovenal omdat ik niet meer weet hoe.

Over de volgende vijf marmerimitaties valt weinig te vertellen, deze waren oefenpanelen die ik een jaar nadat ik van schol ben afgestudeerd heb gemaakt om mijn marmerimitatie nog eens te oefenen; Ik heb zowel een realistische Carrara proberen maken zowel als een paar fantasietjes warmee ik kleuren heb gebruikt die niet in de natuur bestaan als marmer.